parvanoff написа:
ЧовекО е казал: Иска да изгради отбор от средноевропейска класа. С тия ниви нали ти е ясно как трябва да се играе. Макар и да не съм тренирал футбол и мен ще ми стане ясно, че трябва да се играе с по-къси и по-малко подавания. С повече вдигане на топката във въздуха, а когато се научат футболистите да играят по селски и еднообразно нали ти е ясно какво ще стане у европата. Току виж тази тактика е една от причините да отпаднем от тампере и да паднем от щека. Много от вас бяха на мнение, че сме нямали идеи в офанзивен план и само сме бухали топката напред. Е не точно сега, но сега отново може да си отговорите на този въпрос... Ае въобще, нащо първенство си е таковало таковата. Гледам днес един мач във втора дивизия в турция се играе в 19 часа. Това да ви говори нещо. Дали тези имат осветление, а как ли ще им е терена. Един от основните проблеми на българския футбол са терените и това трябва да се разбере от всички, иначе рискуваме да си тънем в близките сто години в посредственост. А не Левски да си променя стила заради келявите терени. Навремето може в много страни в европата да са били такива терените, но хората се развиват, а ние си стоим на едно място. Забележете не говоря за английски или испански отбор, а за втора дивизия на турция. И с такива разсъждения като по-горните ще си останем в блатото завинаги. Това разбира се не е причина да се зае--ват другите проблеми, но не виждам в интервюто нещо такова.
Ако наистина това ти е теорията, би трябвало да се замислиш върху няколко неща:
1) Ако Мъри не изневерява на стила си и учи футболистите на Европейски футбол, това означава, че Левски играе европейски футбол всеки ден по няколко часа на хубаво игрище, каквото е тренировъчното на Георги Аспарухов. Веднъж на всеки 2 седмици и на сносния терен на националния стадион. Така на месец в най-лошия случаи, на Левски им се налага да играят само 2(
!) пъти на така наречените "ниви". Е, сравни 2 със 28 и ще видиш че тези 2 пъти въобще не трябва да са в състояние да разстроят стила и играта на отбора, даже напротив, в мачове на хубав терен с отбори които според Мъри и Батков практикуват "селски" футбол, като лит(*кс-етрополе и Литекс, Левски би трябвало да има осезаемо предимство, защото те си практикуват селския футбол всяка седмица. Точно в тези 2 мача на хубави терени, обаче, Левски загуби, като срещу Литекс с изключение на 20 минути второто полувреме бе и тотално надигран. Точно в тези мачове, европейската игра на Левски би трябвало да взима връx със своето разнообразие, скорост, непредсказуемост и ефикасност. Нищо подобно обаче не се случи. И така идва резонния въпрос
Европейска ли е всъщност играта на Левски и докъде ще ни докара тя в Европа?
2) Разбира се това което много други биха изтъкнали - Левски игра на същите тези стадиони и предните 2 сезона. Със сигурност тази мисъл би трябвало да гложди тъмно-сините сънища и на най-зомбираните последователи на Мъри и Батков, и аз не мога да си обясна как успяват да вместят яркия контраст между резултатите и футбола тогава и сега, в теорията си за лошите терени.
3) Лична препоръка към Мъри от мен - вместо да ръси такива изказвания , които не виждам как помагат на футболистите в психологически аспект, по-добре да вземе да им преподаде малко история, защото е допустимо да загубиш от лит(*кс-етрополе, допустимо е лит(*кс-етрополе да те надиграят, но бога ми,
не е допустимо лит(*кс-етрополе да играят в дербито с повече хъс от Левски!!! лит(*кс-етрополе е зло, поробител на спорта и футбола у нас, това е все едно в руско-турската война нашите опълченци да са се били с по-малко решителност и злоба , защитавайки семействата си и домовете си от башибозука, които са се били заради едната заповед и "великотурските" финансови интереси на султана. Според мен в дните след злополучното за българския футбол дерби, имено тази мисъл би трябвало да гложди Станимир Стоилов, а не смехотворни оправдания и самозалъгвания, вече почвам да си мисля, пред самия него си...
4) Ти спомена, че хората се развиват, а ние стоим на едно място. Аз мисля, че ръководството на Левски и в частност Тодор Батков направиха много лоша услуга на отбора, определяйки Левски като отбор, надрасъл първенството си. Тази песен се поде първо от Мъри, после и голяма част от зомбираните привържаници и най- вече от ултрасите, за които е много по-важно какво става на трибуните, отколкото на терена и тази песничка им идва дюшеш. Кратко, точно и ясно, повтаряно до умствено затъмнение обяснение за слабите резултати на отбора, което те предлагат на всеки който пита "защо". Лоша услуга е, защото за наша всеобща изненада, не само хората навън се развиват, но и тези у нас не стоят на едно място. Кой сменя треньора, кой президента, кой строи помощно игрище, кой прави школа, кой прави селекцийка, кой надъхва футболистите, всеки прави нещо според възможностите си, за да може неговия отбор да върви напред. И когато ти си позволяваш да стоиш на едно място и да лежиш на стари лаври, това рано или късно ти излиза през носа. За съжаление в случаите на велики отбори като Левски, през носа на обикновените "неултраси" като мен и много други, за които са важни играта, резултатите, и това да се вижда че във всеки един момент, всеки един в клуба прави по нещичко, за да може този отбор да се развива. "Миша стъпчица" го нарече Мъри. Е , не е ли иронично как за един полусезон от "10 години пред всички останали" стигнахме до 10 точки след чорбата в класирането... и до втори пореден мач, в който не можем да ги надиграем и да ги "надхъсаме"... На мен ми е тъжничко, а на вас?