Цитат:
Как да не бъдеш футболист - милионер
Звездата на Висшата лига от близкото минало Кийт Гилеспи живее в усамотена къща край морето на Северна Ирландия, в град Бангор.
Условията са спартански, това определено не е типичният дом на човек, който през по-голямата част от кариерата си е играл в Премиършип.
Изобщо не е на нивото на крило, подвизавало се по терените с фланелките на Манчестър Юнайтед, Нюкасъл, Блекбърн, Лестър и Шефийлд Юнайтед в английския елит.
Със сигурност не бихте очаквали мъж, който е натрупал състояние от 7 млн. паунда по време на кариерата си, да стигне до това положение.
Сега той е започнал нова биографична книга, озаглавена "Как да не бъдеш футболист- милионер", която дава добър отговор на въпроса "Защо?".
За 15 години на върха в една игра, която щедро заплаща най-добрите си играчи, Кийт Гилеспи профуква парите си по залози.
Няколко човека, които е мислил за приятели също му костват солидна сума пари. Тяхната безскруполност го кара да направи лоши инвестиции.
Той не е бил сам, влизайки в тези схеми. И други бивши фуболисти предричат лавина от банкрути на играчи в следващите няколко години.
По-голямата част от парите си, Гилеспи пропилява по букмейкъри. Неговата кариера започва във времето, когато на залагането се е гледало като на относително безобидно прекарване на времето.
В Юнайтед той е бил като куриер на сър Алекс Фъргюсън. Легендарният мениджър му е давал футболния си купон и го е изпращал да направи залога му при местния букмейкър. Когато залогът му излизал, сър Алекс му давал по някой добър съвет за залагането.
Гилеспи обаче настоява, че сър Алекс Фъргюсън не носи никаква отговорност за лошия му навик. Едва, когато преминал в Нюкасъл и открил колкото е лесно да се правят залози по телефона, нещата станали сериозни.
Кийт Гилеспи,който обяви банкрут преди три години, никога не се е лекувал от тази си зависимост, но твърди, че вече е преборил вредния навик. Той обаче знае, че играта все още е в лапите му.
Бившият халф просто гледа новините и говори с приятели, които още са във футбола и ясно осъзнава това. Не беше толкова отдавна, когато Матю Етерингтън призна, че е профукал 1,5 млн. паунда за залози.
През лятото Андрю Таунзънд бе наказан за четири месеца, след като призна, че е залагал на футболни срещи. Главата на съюза на футболистите Гордън Тейлър също бе въвлечен в полемика заради навиците му да залага.
Гилеспи е убеден, че в съблекалнята на всеки клуб от Висшата лига има поне трима играчи, които правят "прекомерни" залози.
"Същите условия, които ме подтикнаха да направя това, когато започнах да печеля големите пари, са все още във футбола. Свършваш тренировка следобед, отиваш си вкъщи и ако не си женен, вероятно отиваш в празна къща или хотелска стая.
Скучно ти е, имаш много свободно време и адски много пари, с които да си играеш. Едно време, когато трябваше физически да отидеш при букмейкъра, можеше да загубиш само това, което имаш в джоба си. Сега всичко става по интернет и по телефона и е много по-лесно да загубиш много повече пари доста по-бързо.
Доста шум се вдигна околко играчи, които имат проблеми със залозите, но мога да ви гарантирам, че има много повече, които просто още не са назовани", категоричен е Кийт Гилеспи.
"Не съм първият футболист, на когото това се случва и няма да съм последният. Залагането става все по-забележимо и по-забележимо в играта и вече е проблем. Но вече не е част от моите проблеми. Сега имам три деца и съм съсредоточен върху отговорностите си.
Може би порастнах по-късно в живота си от повечето хора, но сега искам да подсигуря финансово децата си. Ако усетя, че залагането отново може да се превърне проблем за мен, ще потърся помощ. Сега правя само по някой залог и то на голф, но много малък, защото и без това нямам много", добавя той.