Чета една книга от работата - The 21 Irrefutable Laws of Leadership Workbook: Follow Them and People Will Follow You.
Не знам доколко нещата, които автора пише, са правилни изцяло и неотменимо, а и съм в началото, но част от първата глава ме накара да се замисля за случващото се в клуба и исках да го споделя някъде във форума. Предполагам, че темата за клубна политика е удачно място. Преводът е от мен и е правен небрежно - да не се чудите ако нещо звучи тъпо
Цитат:
Лидерските способности винаги определят тавана на личната и организационната ефективност. Ако уменията на ръководството са силни, таванът на организацията е висок. Но ако не са, тогава организацията е ограничена. Поради тази причина, в трудни времена, организациите обикновено търсят нов лидер. Когато страната изживява трудни моменти, избира нов президент. Когато компанията губи пари, назначава нов Главен изпълнителен директор. Когато църквата губи влияние, търси нов главен пастор. Когато спортен отбор продължава да губи, търси нов старши треньор.
Личната и организационната ефективност е пропорционална на силата на ръководството.
Връзката между лидерските умения и ефективността, може би, се виждат най-ясно в спорта, където резултатите са бързи и явни. В професионалните спортни организации, проблемът рядко е в таланта на отбора. Почти всеки отбор има много талантливи играчи. Проблемът е ръководството. То започва със собственика на отбора и продължава с треньорите и някои от ключовите играчи. Когато талантливите отбори не печелят, обърнете внимание на ръководството.
Където и да погледнете, можете да откриете умни, талантливи и успешни хора, които са способни да достигнат само до определено ниво, заради ограниченията на ръководството си. …
През 80-те години се срещнах с Дон Стефънсън, директорът на Global Hospitality Resources, Inc., - Сан Диего, Калифорния, международна хотелиерска консултантска фирма. След обяда го разпитах за неговата организация. Днес той се занимава предимно с консултантство, но тогава организацията му поемаше управлението на хотели и курорти, които не се справяха добре финансово. Компанията му ръководеше много отлични съоръжения, като La Costa в южна Калифорния.
Дон каза, че винаги, когато неговите хора влизат в някоя организация за да я измъкнат от проблемите, те правят две неща. Първо, обучават целия персонал как да подобри нивото си на обслужване на клиентите и второ – уволняват лидера. Когато ми каза това, аз бях изненадан.
„Винаги го уволнявате?“ Попитах. „Всеки път?“
„Точно така. Всеки път,“ отговори той.
„Не говорите ли първо с човека - да видите дали е добър лидер?“ попитах аз.
„Не,“ Отговори той. „Ако беше добър лидер, организацията нямаше да е в безпорядъка, в който е.“
Тогава си помислих, Разбира се. Това е Закона на Похлупака. За да достигнеш до най-високото ниво на ефективност, трябва да отместиш капака – по един или друг начин.
Добрата новина е, че да разкараш лидера не е единственият начин. Точно както преподавам в конференциите, че съществува похлупак, така и уча, че можеш да го премахнеш – но това е обект на друг от законите на лидерството.