Suum cuique написа:
Въздушния_Ж(или Й) няма значение. Кой си ти да определяш дали ни интересува Македония или не? Ти знаеш ли с колко Българска кръв са попити тези земи? Мен не ме интересува това каква сган СЕГА обитава тези Български земи,защото хората се променят,но кръвта вода не става. Важно е да се знае и да не се забравя,че Македония е Българска и трябва да бъде Българска! Осъзнаваш ли,че с това принизяване забравяш точно това. Да не говорим,че плюеш най-малкото на много достойни Синове(каквито и ти,и аз никога няма да бъдем),които са дали живота си за Македония.
Съжалявам,че намесвам тук и един стар коментар на Бойо,който намекваше нещо за турското робство. Съжалявам,че тогова не му отговорих и сега го правя(малко ефектиран от предаването преди малко) НО кои сте вие,за да определяте кое какво е и кое ни интересува? За въздушния не знам,но Бойо си личи,че има акъл,но не знам как можете да отричате Делото на всичките знайни и незнайни Синове на България?
Идеалът е безсмъртен и ще го има,докато всички вярваме в него. Идеалът е част от нас и е в кръвта ни,не знам защо се опитваш(те) да го отречете.
Нещо бъркаш. Не отричам делото на никой и напротив - много се възхищавам на редица личности, особено на некой от ВМРО, само че това са времена дето нямат нищо общо с днес, за това и му се вика "история". Аз говоря за съвсем друго нещо, а именно , че в България имаме (и въобще на балканите) някакво много странно за мен отношение към историята, което определено не го виждам в западния свет. Използваме историята , за да си намираме оправдания за провалите, за да си намираме виновни извън нас, за да си напомпваме самочувствието (защото явно нищо от настоящето не може да ни го напомпа). За капак, имаме неква уникална нужда да мразим, ако не мразим никой не можем да живеем. Като спрямо държавната пропаганда през 30-40 години обектът на омразата се мени. Сега наред са турците.
Сори, ама претендирам, че имам глава на раменете и искам сам да решавам какво да се случва с живота ми и държавата ми
в настоящето, а не сляпо да следвам идеали от преди векове. Светът се променя , или да върнем феодализма? И аз имам рода останала извън границите на БГ - на едната ми баба родата са от цариброд и в един момент половината са се оказали в Сърбия, а другата в Калотина. Да вадя оръжието сега и да ходя да ги освобождавам ли? Ако някой е за бой тук това са управляващите ни, защото отдавна трябваше да има специална процедура за всички етнически българи от околните държави - паспорт, държавно жилище (при това новоизградено и хубаво) за 1-2 години ползване (докато си намерят работа и т.н.), добра сума в кеш, за да има какво да ядат през това време и т.н. Така помагаш на тези, които са исторически ощетени преди години, без да нарушаваш права на други човешки същества, които с нищо не са ти виновни. Ако не друго, това поне щеше да реши проблема с липсата на кадърни и не-мързеливи работници.
Nazional го каза най-добре - времето на силно националните държави отмира и аз лично съм доволен, защото те са ни донесли само безкрайни войни и конфликти. Има разделителна линия между култура и национална идентичност. Неоснователни са страховете, че културата ни щяла да умре като изчезнат границите и отслабне национализма. Дрън-дрън , както би казал кюрда. Единственото , което може да изчезне са безсмислените конфликти между държавите на балканите, заради които всички тези държави мизерстват в 2009 година.
Какво те боли за тези земи? Точно те ли ще те направят богат? На реституция ли се надяваш или цялата държава ще забогатее от неколкото македонски декара? А пък ако ще гледаме историята, не са ли били тези земи римски още преди да има въобще България??? Да не вземат пък сега да си ги поискат наследниците на Римската империя? А преди това на кой са били, на древна Гърция май, да не вземат пък те да си ги поискат (впрочем забравих, че те си ги искат, щото нали и те пусти балканци)? После на кой ще ги дадем, на вавилонците или на динозаврите? Съгласен съм, че там има българска история като паметници, гробове и т.н., които трябва да се уважават, но оттам нататък - конфликти, омраза и подобните са ми много чужди, сори