forum.levski.com

Форум на привържениците на ФК ЛЕВСКИ
Дата и час: Пон Авг 25, 2025 9:39 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 261 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Юли 03, 2013 10:46 am 
Аватар

Еx-Запознат написа:
Оооо, не само е нормално, за българина е въпрос на чест да краде! От където му падне! От комшията, от приятели, от колеги, от работодател, отвсякъде! Той затова отваря очи сутрин и ако не е гепил нещо или измамил някой през деня вечер не може да заспи дори и след петата ракия. Това на съседа да гепиш новата изтривалка, да обереш черешата на комшията, да идеш на гости у някой и да му свиеш запалката или да се возиш на някой у колата и да му бръкнеш в жабката за да му вземеш примерно джобно фенерче е въпрос на осмисляне на екзистенца! И не че нямаш запалка или фенерче - нееееее! За Бога! Ти си имаш всичко! Ти си номер едно! Но ей така, за спорта, за тръпката, идва ти отвътре! Като глада, като нагона! Неустоимо е!
Продължавам да се чудя дали ние сме се научили да крадем от циганите или те от нас. Все повече този въпрос ми заприличва на онзи другия за яйцето и кокошката......Май един кур ни е правил нас с циганите....
И разказаното от Левскар73 е самата истина, но е капка в морето... повярвайте, казвам това на базата на 40 години опит и не с една, а с две ръце на сърцето....
Конкретно за работодателя - нещата стават още по-свирепи. Работодателят е мръсна гад, изедник, чорбаджия, капиталист, крал е като див и затова има пари, богатствата му са НЕсметни и най-важното ТОЙ има защото АЗ нямам. Неговото щастие е основано на моето нещастие! Е как ще го жалиш!!!
Примери бол - давам само два със служителки в салон за красота - и двете уж "приятелки", все пак жени са на лично мои приятели от детинство, на хора, с които сме преживявали какво ли не по стадионите и около тях...
Ами гепят, и с краката гепят - кремове, патрончета за кола маска, какви ли не дреболии. Пари гепят като не отчитат оборот коректно, не отчитат цели процедури, а си им гласувал пълно, ама пълно доверие.... и най-лошото - гледат те в очите и те лъжат, изкарват те луд....едната даже викаше - "Е все едно от Марс падаш и ти не си крал...." А заплащането им доволно добро, пари нелоши си изкарват и то БЕЗ фиксирано работно време....
Е халал да са им 200-300 лева....успех в живота им желая....но пак казвам, явно те не са виновни, генетиката е сложна наука и докато я разучим ще минат още столетия....циганска/българска работа.....

Наскоро една приятелка на сестра ми и беше свила няколко лева така. А първоначално ми направи горе - долу добро впечатление. Жалко. :smt012

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Юли 03, 2013 1:03 pm 
Аватар

Абе не сме само ние така. На работа отговарям и за всякакви ИТ дреболии. Флашки, кабели, адаптори... фирма 150-200 юзъра, купуваме по 30 флашки на 3 месеца.
Е вчера се нервирах, че немам аз в бюрото нито една :boisw
И немците крадат с гъза си...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Юли 03, 2013 9:17 pm 
Аватар

Благодаря на отзовалите се, от вашите постове разбрах, че проблемът е много дълбок и не знам, как ще се оправим и вървим напред. Аз съм възпитаван в честност и не мога да приема, че може така с проста ръка да откраднеш, но всеки си има неговата истина. Относно недоимъка ни...за съжаление е обща болест и не си мислете, че т.н. чорбаджии са много по добре от вас, където работите по 8 часа на ден и това ви се вижда много.....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Юли 03, 2013 9:20 pm 
Аватар

Човек и беден трябва да има достойнство и да си пази името чисто!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Юли 03, 2013 9:41 pm 
Аватар

targovishte написа:
Благодаря на отзовалите се, от вашите постове разбрах, че проблемът е много дълбок и не знам, как ще се оправим и вървим напред. Аз съм възпитаван в честност и не мога да приема, че може така с проста ръка да откраднеш, но всеки си има неговата истина. Относно недоимъка ни...за съжаление е обща болест и не си мислете, че т.н. чорбаджии са много по добре от вас, където работите по 8 часа на ден и това ви се вижда много.....

Човек, защо вие работодателите мислите, че винаги другите са виновните, а вина във вас няма :smt006 ОК, вие плащате заплатите, но нали за да имате приходи някой трябва да работи, а това са работниците. Нещата са свързани, ти сам виждаш как са нещата у нас, нито си заслепен в панелното ежедневие, нито си някой дървен философ и специалист по всичко, благодарение на гугъл :smt006 Кажи според теб по колко часа трябва да работи един работник - 10, 12, 15 :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Юли 03, 2013 9:49 pm 
Аватар

Взимам от басейна само по 1 руло тоалетна хартия веднъж седмично, че тук е скъпа :bigok Много поздрави от Виена, Вирджиния :bigok

Sent from my GT-S5360 using Tapatalk 2

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Юли 03, 2013 9:53 pm 
Аватар

Добре, отговори ми, каква е нашата вина? Подписали сме договор за определена сума, всячаски се стараем да няма забавяния и неплащания. Всички социални придобивки и норми се спазват...даже повече, като няма работа ги пускам хората....ми и обратното очаквам...като има по напрегнати моменти, да има и малко лоялност да го ева...и това при положение, че извънредният трд се заплаща двойно при това...поне при мен....а в резултат на всичко това...да те крадат...ми не мога да го проумея това, вече 3 дена.... :smt012
Кажи ми, къде е моята вина?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Юли 03, 2013 10:04 pm 
Аватар

Защо се опитваш да търсиш логика в действие на човек който явно е закъсал с парите. По един или друг начин ще ги вземе и за твое нещастие е бръкнал в джоба ти. Живота в България е такъв, че много хора закъсват, други всеки месец са на ръба, трети взимат един кредит за да покрият друг и така. Да търсиш грешка в теб като работодател няма смисъл ако ти е чиста съвестта и си коректен. И аз съм сменил маса работни места като ученик и студент и около мен само врътки и схеми виждах. Обикновено бяха от старите кучета и по 2-3ма си правиха некви глупости. Примери не ми се дават, че ми е тъжно за тия хора щото ако мина ще ги видя още да бачкат там за същите средно мизерни пари и да правят същата схемичка. Някой горе даде пример с пале ракия. Аз същото съм го виждал с пакет кафе за 12лв. Хора секви.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Юли 03, 2013 10:07 pm 
Аватар

targovishte написа:
Добре, отговори ми, каква е нашата вина? Подписали сме договор за определена сума, всячаски се стараем да няма забавяния и неплащания. Всички социални придобивки и норми се спазват...даже повече, като няма работа ги пускам хората....ми и обратното очаквам...като има по напрегнати моменти, да има и малко лоялност да го ева...и това при положение, че извънредният трд се заплаща двойно при това...поне при мен....а в резултат на всичко това...да те крадат...ми не мога да го проумея това, вече 3 дена.... :smt012

Аз не те обвинявам конкретно в нищо, но в предния ти пост, ти завърши като даде обобщаваща оценка за всички работници, за това се хванах :wink: По никакъв начин не одобрявам кражбата, нито я толерирам, просто като си я хванал, я изхвърляш като куче навън и да си търси друга работа в провинцията за 1000 лева, като е толкова "умна" :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Юли 03, 2013 10:16 pm 
Аватар

Знаеш как е ... написа:
Защо се опитваш да търсиш логика в действие на човек който явно е закъсал с парите. По един или друг начин ще ги вземе и за твое нещастие е бръкнал в джоба ти. Живота в България е такъв, че много хора закъсват, други всеки месец са на ръба, трети взимат един кредит за да покрият друг и така. Да търсиш грешка в теб като работодател няма смисъл ако ти е чиста съвестта и си коректен. И аз съм сменил маса работни места като ученик и студент и около мен само врътки и схеми виждах. Обикновено бяха от старите кучета и по 2-3ма си правиха некви глупости. Примери не ми се дават, че ми е тъжно за тия хора щото ако мина ще ги видя още да бачкат там за същите средно мизерни пари и да правят същата схемичка. Някой горе даде пример с пале ракия. Аз същото съм го виждал с пакет кафе за 12лв. Хора секви.

За почти 20 години работа, мисля че съм успял да отсея хората и фирмите, с които бих желал да работя....последните 2...3 години, въпреки кризата при нас нещата вървят и се развиват и това благодарение на това, коте ти написах по горе. Разбираме се с една дума и няма никакви проблеми, всеки проявява разбиране в определен момент. Просто така съм устроен, че очаквам и от хората същото...а тази конкретно...вече я хващах два пъти....и все и прощавах, след обещанието, че това няма да се повтори и е за последен път...ми вече не издържах...изгоних я....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Юли 03, 2013 10:20 pm 
Аватар

Изгонил си я, да го духа :smt006 Разказваш на твоите конкуренти и партньори, че тая краде и да видим къде ще си намери работа :smt006

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Юли 03, 2013 10:20 pm 
Аватар

Mr. Smith написа:
targovishte написа:

Аз не те обвинявам конкретно в нищо, но в предния ти пост, ти завърши като даде обобщаваща оценка за всички работници, за това се хванах :wink: По никакъв начин не одобрявам кражбата, нито я толерирам, просто като си я хванал, я изхвърляш като куче навън и да си търси друга работа в провинцията за 1000 лева, като е толкова "умна" :wink:

Няма да си намери работа за такива пари...тя идва да се моли и обещава, че повече няма да прави така...но на мен ми писна вече....Просто ти говоря, че средата у нас е изродена...и то много....и аз искам да давам по 3...4 хил. заплати, но как да стане това, като маржът е грубо 10 ст., няма как да стане това и не са виновни работодателите, а икономическите реалности, че позволяват на пазара да има нелоялни и направо незаконни фирми.... :smt006

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Юли 03, 2013 10:21 pm 
Аватар

Mr. Smith написа:
Изгонил си я, да го духа :smt006 Разказваш на твоите конкуренти и партньори, че тая краде и да видим къде ще си намери работа :smt006

За последните 3 години, това е първата, която аз гоня...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Юли 03, 2013 11:09 pm 
Аватар

Mr. Smith написа:
targovishte написа:

Човек, защо вие работодателите мислите, че винаги другите са виновните, а вина във вас няма :smt006 ОК, вие плащате заплатите, но нали за да имате приходи някой трябва да работи, а това са работниците. Нещата са свързани, ти сам виждаш как са нещата у нас, нито си заслепен в панелното ежедневие, нито си някой дървен философ и специалист по всичко, благодарение на гугъл :smt006 Кажи според теб по колко часа трябва да работи един работник - 10, 12, 15 :wink:

Е, ти що си мислиш, че работодателите не работят? Да не би те само да търсят хора, назначават ги и после си барат кура докато онези им изкарват куприльоните? :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Юли 03, 2013 11:12 pm 
Аватар

Не го мисля, казах вече, че се хванах за последните му думи от предния пост :smt006

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Юли 03, 2013 11:42 pm 
Аватар

Не съм крал, не бих си го и позволил, но 2 пъти ми се случи лелята дето ми дава заплата да ми дава някакви къси пари отгоре и да и ги върна, ама на третия и четвъртия път просто не се стърпях вече :strkstrk

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Юли 04, 2013 12:54 am 
Аватар

Темата е интересна и сериозна. Краденето от работодателя според мен се дължи на манталитета придобит по време на държавните фирми, както по-горе се спомена. Преди седмица попаднах в компания, където един тупАн хвалеше живота преди 1989г. Баща му, касапин в Родопа, поддържал на склад в избата на село 250( двеста и петдесет) компотени буркана с желиран телешки език. Това е символа на благоденствието за него. Питах го дали безнаказаното крадене на баща му е правело живота му по-стойностен и по хубав преди 25 години. Развалих моабета...
От нагласата тръгва всичко. Сега сме по течението от тогава и мноооого бавно мисленето се променя. Трябва да мине време и тези неща ще се ограничат.
От 15 години управлявам екип от търговци. Много са крали, много съм и предотвратил. И не само стока и пари. Краде се и работно време. Мога да напиша роман, но ще мина директно на извода. Търговеца работи много по-качествено на поставени цели и заплащане, на база изпълнение. Глобите са най-демотивиращия фактор за управление според мен. Да не забравяме, че служителите имат максима - Не можеш да ми плащаш по-малко, от това което мога да изработя...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Юли 04, 2013 1:04 am 
Аватар

Проблема се създаде през времето на 45-те години комунизъм! Преди това не вярвам българите да са били такива!
Може да се живее и без да се краде от работодател, можел съм да да крада, ама не съм си позволявал такова нещо нито за миг! Така че според мен в България има и хора, които не крадат! От едно такова място разгоних подобни типове! Отказвал съм да участвам в схеми, включително по обществени поръчки и проекти като общински служител! Така че не ми приказвайте, че някой друг щял да вземе, някой друг щял да го направи, всеки отговаря сам за себе си!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Юли 04, 2013 2:28 am 
Аватар

targovishte написа:

За почти 20 години работа, мисля че съм успял да отсея хората и фирмите, с които бих желал да работя....последните 2...3 години, въпреки кризата при нас нещата вървят и се развиват и това благодарение на това, коте ти написах по горе. Разбираме се с една дума и няма никакви проблеми, всеки проявява разбиране в определен момент. Просто така съм устроен, че очаквам и от хората същото...а тази конкретно...вече я хващах два пъти....и все и прощавах, след обещанието, че това няма да се повтори и е за последен път...ми вече не издържах...изгоних я....

Ма ти верно ли питаш каква ти е грешката :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Юли 04, 2013 10:44 am 
Аватар

И аз това си помислих, особено втория път не знам защо я е бавил таварища :roll:
Иначе е много неприятно и долно с тия кражби, имам преки наблюдения от фирмата на близък, който в малък провинциален град държи заплати около 700 лева за неквалифициран персонал, нещо което доста трудно могат да си намерят другаде в това населено място. Покрай кризата не е съкращавал хора, въпреки че зимата особено половината не са му нужни реално, не е намалявал заплати, напротив, старае се леко и да ги вдига, има си бонуси, банкети на фирмата, екскурзиите, които се получават от разни партньори отиват за служителите и тн.

Е, в момента, в който се каза (не знам дали реално се случи), че се слагат датчици на резервоарите, за да се следи горивото, разхода падна драстично :loser2 Негов комшия, който работи от доста време за него, помагано му е с пари за какво ли не и му беше гласувано доверие да разпределя доставките и тн. се оказа, че си го краде яко и то редовно-с всеки курс заминават бонус материали, които не са фактурирани и си му се плащат на ръка после от клиента. Оттам насетне камери, кантари навсякъде, внезапни проверки и пак рязко покачване на активите на фирмата. Моят човек много вътрешно го прие, защото иска във фирмата му да са "като едно голямо семейство", колкото и смешно да ви звучи, поради което е правил доста компромиси. Аз на негово място не знам дали бих бил така, но явно неговия подход си е добър, защото си е успешен предприемач, а аз прост заплатаджия :bigok

в сърцата ни разпръсква светлина

Един Апостол, свето име – Левски

Идея, Пример и Борба!“

Димчо Дебелянов

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Юли 04, 2013 10:47 am 
Аватар

Проблем определно има от двете страни. Аз почнах да се занимавам с барманство скоро, ми за толкова малко време, толкова много хора (включително шефа ми) не са ми обяснявали как точно бих могъл да открадна.
Всеки ти дава акъл как можеш да откраднеш и шефа ти го приема за нормално, но аз не можах... веднъж не успях да върна 7,30лв на един клиент -напусна завдението и имаше голяма опашка, не можех да го викна, а и очаквах да се върне - и се чувствах супер зле няколко дена.

Според един от законите на Римската империя да откраднеш за да се нахраниш не е подсъдно. Е, като шефа ми иска да му стоя по цял ден и да работя, но ми предлага да имам само кафета, реших, че мога да продам "мойте" кафета и с парите да си купя сандвич. Направих го няколко пъти, защото от мен се очаква да стоя по 11часа(при уговорено време 6 часа). Няма как. Изобщо да не говорим, че става въпрос за заплата от 400лв и един тон скрити(неизречени през първата седмица) задължения. Колкото повече работих и давах от себе си, ставах по - добър и по - бърз, толкова повече задължения се намираха, заплатата ми не мръдна с една стотинка нагоре, а критиките и новите задължения идваха, че даже и персонал съм му обучавал. Питайте дали ми е мръднала заплатата. Бях ли оценен ? Не.
При тия условия, аз си хванах шапката и "дим да ме няма", както се пее в песента, но това защото знам, че мога да си намеря работа веднага, а другите, дето им е по - трудно ще стоят и ще крадат. Не защото заплатата е малка, а защото задълженията се увеличават, заедно с критиките и работното време, само заплатата стои ... някъде там.

В случая на търговище съм сигурен, че не е така щото за 1000лв лично съм готов да работя по 12 часа (и съм го правил). Въпроса е, че като цяло работодателят очаква малко по - малко да ти качва изброените горе неща, но не и заплащането. Ако трябва да си гледам децата ще крада - нагло, безочливо и до край, още повече ако труда ми не е оценен.

Четеме книги за перфектни работодатели и работни среди и си казваме, че е в манталитета ни да крадем, ама не е така. Когато работната атмосфера, заплатата и изискванията получат някакъв баланс, тогава ще се спрат и кражбите. Защото това е начина на слабия да се бори с подмолни действия, скрит в ъгъла. Той не може да щракне с пръсти и да каже на "чорбаджията" увеличи ми заплатата.

НЕ оправдавам такива действия, миналото определя бъдещето и който е стигнал до ситуация да краде, вярвам, си е виновен сам, просто се опитвам да ви(на работодателите сред вас) покажа какво е от другата страна. Какви са причините за кражба, каква е "болестта", защото самото действие е по - скоро симптом на тежката болест - недооценяване на труда и личността, която работи за вас.

Пак казвам, сигурен съм, че при вас нещата не стоят така. Въпросната може да е искала просто да открадне, има ги и такива, но като цяло смятам, че причината е, че хората просто искат да получат онова, което смятат, че заслужават за дарените от тях труд и време.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Юли 04, 2013 11:20 am 
Аватар

Абе вие си говорите за кражбата като нещо едва ли не невинно, ама се благодарете, че работодателя само ви уволнява като ви барне, защото спокойно може да отидете на съд и след това да не можете никога да си намерите нормална работа с лепнат етикет "осъждан".

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Юли 04, 2013 11:45 am 
Аватар

Аз имам такъв бивш колега. Виден атакаджия и чорбар. Беше изкарал курсове за няколко десетки хиляди, платени от работодателя, като всички имахме клауза, че след изкаран курс 6 месеца нямаш право да напускаш, или плащаш половината от стойноста му. Той обаче си би шута за стотина лева по-висока заплата, сега е осъден и ще плаща 20 000. Макар и не пряка, това също е кражба.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Юли 04, 2013 1:04 pm 
Аватар

Имал съм възможност и никога не съм го правил. Намирам го за малоумно. Както и останалите кражби де.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Юли 04, 2013 2:34 pm 
Аватар

tprodanov написа:
Аз имам такъв бивш колега. Виден атакаджия и чорбар. Беше изкарал курсове за няколко десетки хиляди, платени от работодателя, като всички имахме клауза, че след изкаран курс 6 месеца нямаш право да напускаш, или плащаш половината от стойноста му. Той обаче си би шута за стотина лева по-висока заплата, сега е осъден и ще плаща 20 000. Макар и не пряка, това също е кражба.

Каква е тази клауза да не напускаш, това може да е три, пет, десет години, но пък да няма уточнен срок си е неоравилно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Юли 04, 2013 2:37 pm 
Аватар

Надали има предвид, че курсът трае 6 месеца... :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Юли 04, 2013 2:38 pm 
Аватар

Mr. Smith написа:
tprodanov написа:

Каква е тази клауза да не напускаш, това може да е три, пет, десет години, но пък да няма уточнен срок си е неоравилно.

Изпуснал съм запетайката..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Юли 08, 2013 11:28 am 
Аватар

Седем:Едно написа:
Абе вие си говорите за кражбата като нещо едва ли не невинно, ама се благодарете, че работодателя само ви уволнява като ви барне, защото спокойно може да отидете на съд и след това да не можете никога да си намерите нормална работа с лепнат етикет "осъждан".

Всеки пишман-обирджия добре да се замисли над тези думи. И имайте предвид, че доста често работодателите, които влизат в категорията "готини" (т.е. се отнасят с уважение към всички служители, поздравяват, коректни са и готови да помогнат по един или друг начин на всички) са УЖАСНО чувствителни на тази тема и съдят до дупка...
В старата фирма точно заради разни кокошкарски истории 3ма души (продавачи и склададжии) сега са в меко казано незавидно положение.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Юли 08, 2013 11:32 am 
Аватар

Не ми предоставят нужда да крада мойте заплатодатели... всичко си ми дават сами. Поисках джага в офиса, сложиха ми, поисках плазма като разбрах, че няма да мога да дойда на мача с Иртиш, дадоха ми, оставиха ми и цигари от мойте... ако ми свършат, да съм имал, ама да не съм ги бл изнасял от офиса, водички, кафенца, безалкохолести, храна, мека мебел, всичко си имам, а и заплатата е добра, за кво ми е да крадна при положение, че като си поискам, ми дават каквото трябва

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Юли 08, 2013 11:44 am 
Аватар

Питай ги дали ще дадат някой централен защитник, че сме я закъсали...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 261 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]