Цитат:
Нено Димов, независим депутат: МОРАЛЪТ В ПОЛИТИКАТА НЕПРЕСТАННО ГУБИ ТЕРИТОРИЯ
Костов предлага нова формула за увеличаване на партийната корупция
- Г-н Димов, какви са мотивите ви за напускането на парламентарната група на ДСБ?
- Последният документ, който излезе преди около десет дни в публичното пространство, е поводът, за да предприема този акт. В този документ има един факт, който е скандален, и един, който е безпрецедентен в българската политика. Казвам безпрецедентен в отрицателния смисъл на думата за българската политика. Скандалният факт е това, че се предлага операция "Чисти ръце", а за нея са поканени хора, които самите ние сме определяли като най-корумпираните в България и сме ги сме критикували най-много. Това само по себе си обезсмисля идеята, опорочава я за в бъдеще. Вторият, значително по-тежък, момент в този документ, е че няколко реда по-надолу се предлага въвеждането на принципа "кеш енд кери" - или "плати, за да отмъкваш". Така за пръв път в българския политически живот се предлага нова стъпка към увеличаване на политическата корупция. Това е много тежък удар върху основите на българската демокрация. Затова партия, която може да роди такъв документ, да го приеме и да предлага подобни механизми, е вредна за съвременното управление, вредна е за развитието на държавата.
- Какъв е вашият коментар на скандалното предложение към бившите министри от кабинета на НДСВ, които сега са в Българска нова демокрация, за обединение?
- Аз си обяснявам това с предлагания нов модел "плати, за да отмъкваш". Очевидно в групата на тези бивши министри има ресурс. Но аз искам да подчертая нещо важно. Ако тези министри в предишния парламент бяха така яростно критикувани без основание, значи те са били целенасочено оклеветявани. Ако пък е имало основание да се твърди, че те са корумпирани, значи сега нямат място в тази операция "Чисти ръце". Просто трябва са се следва принципна политика, а не безпринципно конюнктурно измъкване с цел лично облагодетелстване. Поради невъзможност за предлагане на политически алтернативи се търси единствената друга алтернатива, която е разплащането. Нещо с което винаги сме твърдели, че се борим, а сега, когато ДСБ трябва да го покаже на практика, върви точно в обратната посока.
- Това ли даде основание да кажете, че предложението на Костов е по-опасно от обръчите от фирми?
- През годините моралът на българските политици непрекъснато е губил територия. Досега само Филип Димитров беше единственият български министър-председател, поел отговорността по начин, по който се поема в цивилизования свят, подавайки оставка. След това моралът в политиката непрестанно губи територия. Стигна се до момента с купуването на гласове и обръчите от фирми. Сега на практика се прави още едно отстъпление. Защото, ако при обръчите от фирми крадеш, за да купуваш власт, сегашното предложение е директно да се купува власт в парламента. Така схемата от фирмите се пренася в парламента, мултиплицира се това безобразие, което ние толкова активно критикувахме. Оказа се, че някои в ДСБ само са го говорили, а не са го мислили.
- Значи предложението на Иван Костов, който плати, да си купи избираемо място в бъдещите листи за депутати, беше капката, която ви накара да изнесете дебата извън ДСБ?
- Това предложение е грандиозен скандал. И никоя друга държава не би го понесла спокойно. Защото досега се слагаше акцентът върху купуването на гласове на избирателите. С това предложение Иван Костов стигна още по-нагоре в цинизма към обществото. Това предложение все едно казва на избирателите, че няма значение те за кого ще гласуват, защото листите ще се подредят според това кой колко ще плати. Това значи все едно да кажем на хората, че няма защо да гласуват, тъй като всичко преди това е подредено. Колкото до дебата, аз съм го изнесъл много отдавна извън партията. Надявам се, че си спомняте, че преди близо 2 години започнах дебат за това какъв е смисълът на формацията "Демократи за силна България". Аз съм учредител на тази партия, писал съм учредителните документи. Нещо повече - бил съм в инициативния комитет за създаването й. И виждайки, че тя е подтиквана и тръгва тъкмо в обратната посока, много отдавна започнах този дебат. Започнах първо вътре в ДСБ, в рамките на ръководство и парламентарната група. В последствие заедно с други мои колеги подадохме оставка точно за да демонстрираме морала, който трябва да се следва, за да се подплатят с дела думите, които се пускат в публичното пространство. И след това продължих с дебата навън. В крайна сметка ние не сме нито секта, нито масонска организация. Но да се страхуваш от изнасяне на дебат в публичното пространство и да твърдиш, че си демократ, са две несъвместими неща. Демокрацията е точно това - да се предлагат алтернативи и те да се дебатират, за да се постигне най-доброто - дори когато дебатът е ожесточен. Жалкото е, че в българския парламент в момента няма опозиция, която да предложи алтернатива. И затова, усещайки се застрашена за бъдещето си, тя предлага модели и форми, които са не просто странни, а подкопават основите на крехкото ни демократично общество.
- Точно затова обществото слага знак на равенство на всички политици и вече има ново разделение - не на леви и десни, а на Те - политиците, и Ние - гражданите. Виждате какво става с протеста пред парламента - хората не искат никого от сегашните политици. А когото няма партии, знаете, че идват ботушите?
- На практика единственото, което се опитва да направи политическата класа, е да се възпроизведе. Тя по никакъв начин не решава проблемите на гражданите, а решава своите собствени проблеми. Затова България живее в два паралелни свята - единият е този пред парламента, а другият - вътре в парламента. Това, което се случи с протестите и което настоящите политици се опитват да омаловажат, е също прецедент. За пръв път без никаква организация много различни хора - майки, земеделски производители, еколози, студенти - излизат, за да покажат недоволството си не от определен политик, а от цялата класа. Те казват: вие не можете, вие не се справихте, вие ни доведохте дотук, махнете се, защото трябва да дойдат други. В момента протестиращите не знаят какво да предложат. И не им е работата да знаят, но тази енергия показва засега мехурчетата на повърхността в един завиращ, кипящ процес. Но дъното е много здраво, много силно и той ще избие нагоре. Проблемът е, избивайки нагоре, дали ще се намери форма за демократичен път за реализация, или точно обратното. И тук всеки, които се нарича демократ, носи огромната отговорност да не допуснем това, което се е случвало в много други държави.
- Вие в какво виждате изхода от ситуацията, в която сме попаднали като държава в момента?
- Този въпрос е изключително труден. Това, което мога да кажа, давайки отговор на въпроса, който ми задават много ваши колеги, какво ще е моето политическо бъдеще, е, че аз ще продължа да говоря. Аз ще продължа да отстоявам позициите, които съм защитавал и преди една, две, пет, десет години. Защото смятам, че това е единственият начин - говорейки с точните думи, демонстрирайки последователност - да покажа, че няма да изневеря на принципите на демокрацията. Това е пътят. И се надявам, че ще успея, въпреки общата замърсена среда. Защото напоследък злоупотребяваме с думите и те губят своето значение. А това е твърде опасно. Говоренето и отстояването на позициите, жертването на една лична кариера в името на една идея, това са неща, които някои от нас показаха и направиха. Точно заради изборните загуби, аз и някои мои колеги подадохме оставка от новото ръководство на ДСБ. Виждате, че отливът от ДСБ продължава, недоверието се засилва, а ръководството гледа да си осигури личното бъдеще.
- В ДСБ дискутира ли се въпросът за оттеглянето на Иван Костов от лидерския пост? Той няколко пъти публично казва, че ще си подаде оставката, ако отливът на доверие от ДСБ се засилва? Последно Костов каза, че слиза от поста през септември 2008 г.?
- Отдавна в ДСБ са спрели да говорят за оставката на Иван Костов. Но кажете ми нещо, което той да е обещал и да го е изпълнил. Въпросът не е да се получи нещо позитивно, а лично Иван Костов да оцелее. Поредицата от изборни загуби за него не беше достатъчна, за да се оттегли от лидерския пост. Единствената мисъл на Костов е да остане депутат и в следващия парламент.
.