Цитат:
Стоичков обяви чрез “Труд”: Писна ми, тръгвам си!
Христо Стоичков зададе в събота 3 въпроса чрез “Труд” на бившия премиер Бойко Борисов. И след големия отглас по всички медии на темата, Кавалера на “Златната топка” реши от същата трибуна да обяви, че се оттегля от лит(*кс-етрополе:
С това писмо искам да се обърна към обществеността и най-вече към феновете на лит(*кс-етрополе. Ситуацията за клуба е такава, че емоциите са водещи, но за съжаление има и безспорни факти, които са по-силни от всичко.
Останах извън публичното пространство през последните две седмици в името на спокойствието и вземането от собствениците на най-добро решение за клуба. Казах моите условия за работа в лит(*кс-етрополе и се надявах, че в крайна сметка ще имам шанс да действам по правилата и традициите от времето, в което бях част от великия лит(*кс-етрополе. За съжаление нищо подобно не се случи. Напротив - наслушах се на какви ли не лъжливи обещания и игри, скрити и открити дългове, комбинации и сметки без кръчмар. Все неща, заради които няма как да започна работа “на чисто” в отбора, от който тръгнах към големия футбол.
Това не е моята среда. Не е моето разбиране за честна, професионална и прозрачна работа. Няма как да се постигат високи цели, ако липсва взаимно уважение между играчи, треньори и служители, от една страна, и собствениците на клуба, от друга. Лъжите не могат да бъдат безкрайни и няма как с тях да се върви напред. Или поне аз не мога така.
В моя живот първо съм се борил за името си, а после да го опазя в света на футбола. През годините някои опитват да го очернят, но не успяват, защото живея честно и по правилата.
И при мен никога няма “на всяка цена”, защото знам - трудно се влиза в историята на футбола, но лесно се излиза. И днес е късно както да се променям, така и да ме извадят от историята.
Заложих си името само за по-доброто бъдеще на лит(*кс-етрополе. Затова приех да започна като треньор без договор, без никакви възнаграждения и реално без играчи, защото те не бяха получавали заплати. Имах огромното желание да помогна. Имах и доверието на фуболистите и на моя щаб, че ще сме заедно и ще издържим, докато станем изряден клуб. Дадохме си дума и я удържахме до момента, в който стана ясно - няма шанс обещанията да се случат.
Да, заложих тогава името си за каузата по спасението на лит(*кс-етрополе. Но сега няма да допусна да продължат да ме лъжат с цел накрая аз, Христо Стоичков, да бъда набеден за евентуален фалит на лит(*кс-етрополе. Няма да го позволя. Знам, че така ще се спасят всички виновници за сегашното лошо състояние на клуба. И знам, че те, както и враговете ми, искат точно това да се случи. И Христо Стоичков да е виновен. Да, ама не! Няма да го дочакат. Писна ми, тръгвам си.
За да се убедя последно в правотата на решението си зададох в събота 3 ясни въпроса към Бойко Борисов. Но получих само един конкретен отговор - че съм бил гениален футболист. Голямо откритие.
Гриша Ганчев пита дали му се сърдя? Ще му отговоря кратко - не...
Много по-важно за мен е феновете да разберат защо се отказвам да продължа по този начин в лит(*кс-етрополе. Преживях много тежко всичко около клуба през последния месец. Имах надежда, че в нашия футбол и в частност в лит(*кс-етрополе нещата могат да се променят към добро. Имах...
Сега не мисля така. И може би ще трябва да се оттегля в чужбина и да оставя други да опитат да променят положението. Но заявявам категорично - във всеки един момент - утре, след седмица, месец или година, ще съм на разположение на лит(*кс-етрополе. На истинския лит(*кс-етрополе. На моя лит(*кс-етрополе, в който продължавам да вярвам въпреки безбройните лъжи, с които се сблъсках през последния месец. Стига феновете да искат да съм тук.
С уважение: Христо Стоичков