Хаха ето го и Гео Дундаров - ако някой не се сеща, преди няколко години направиха репортажи по Нова за него и фирмата му, заграбили хиляди декари от Еленския Балкан, обособил ги като частни ловни полета и системно тероризирал местните, даже се говори и за смъртни случаи, но вече г-н Дундаров е :
Цитат:
Гео Дундаров е най-големият производител на биопродукти не само в България, но и в Европа. Фирмата му “Гимел” АД е създадена през 1994 г. с цел масово производство на зеленчуци. От 2000 г. обаче стратегията на дружеството е сменена изцяло и е ориентирана изключително към биопроизводството. В момента биологични краставици, домати и пипер на “Гимел” се изнасят за Германия, Англия, Скандинавските страни, Франция и др. В България продуктите се продават по заявка на големите търговски вериги.
Гео Дундаров е завършил с отличие паралелка “биология” в Националната природо-математическа гимназия в София, също с отличие завършва и магистратура “Билология” в Софийския университет. Баща му - проф. Стефан Дундаров, е вирусолог, член на Нюйоркската академия на науките.
Миналата година Гео Дундаров спечели 15-годишна концесия по новия ловен закон и стопанисва 12 000 хектара в Еленския балкан, където е изградил уникално ловно стопанство. Основната му цел е опазване на природата и увеличаване на дивеча в района.
С мнението на Дундаров продължаваме поредицата по темата за ГМО, която от няколко месеца е много обсъждана в България.
- Г-н Дундаров, какво представлява биоземеделието?
- Това е начин на производство на продукти без прилагането на каквито и да било химично и изкуствено създадени вещества като минерални торове, пестициди, антибиотици, хормони и др.
Работи се по т.нар. биостандарти. Сертификати се издават трудно и бавно. Контролът е много строг и постоянен и се извършва от няколко международни организации.
Биопроизводството се прави в условия, близки до чистата природа преди техническия прогрес. Върху чиста, здрава и балансирана почва се отглеждат растения, като се прилагат естествено добитите в природата продукти и организми.
Например за наторяване се прилага жива гъба, която осигурява азот за биорастенията. При химично производство това става с амониева селитра. За защита се използва жив организъм, който е естествен враг на вредителите и ги унищожава, без да се пръска с химикали.
По този начин растението се оставя да се развива нормално, както го е създала природата. То изхранва своите плодове като натрупва в тях хранителни вещества, витамини, антиоксиданти и огромен брой други биологично активни съединения, задължителни за здравословното хранене на хората.
Този комплекс от естествени елементи поддържа растежа, възстановяването и имунната система, освобождава свободните радикали, отговорни за повечето болести.
Доказано е, че човек, който се храни с биологични храни, е много по-здрав и устойчив от този, който използва химично произведени продукти.
- Какво може да кажете за продуктите, произведени по стандартния химичен начин?
- При химическото производство растенията са “форсирани” да растат насила върху амортизирана и замърсена почва. Те нямат възможност да натрупат всички тези биологично активни вещества. Да не говорим за огромните количества остатъчни пестициди, които чрез храната преминават в организма на хората. Между другото те имат лошото качество да отключват алергии основно при децата. Освен това се задържат в черния дроб и като мастни образувания в тялото. Хората трябва да знаят това особено когато става въпрос за хранене на бебета и деца или при правене на плодово-зеленчукови диети.
- Какво представляват генномодифицираните организми (ГМО) и какво е вашето мнение за дискусията по тази тема, която се води през последните дни в България?
- По отношение на храненето ГМО представляват продуктивни видове растения и животни, при които с човешка интервенция е променен кодът на наследствеността, с цел да се подобрят добивите от тях.
Например месодобивна порода крави след генна промяна дава повече месо (протеини).
- Тук възникват редица въпроси. Новият протеин усвояем и безвреден ли е за човека? Ако сорт пшеница дава голям добив след генна модификация, колко повече изкуствени торове и препарати са нужни за израстването й? Какво става с почвата, която и без това е замърсена и претоварена? Какво става с организма на човека след консумация?
- Това са все въпроси без положителен отговор. Аз мисля, че научно-техническият прогрес не трябва да се отрича. Когато се касае за нови лекарства, разработка на нови източници на енергия, пречистване на замърсители, ГМО са перспективни посоки за развитие.
Но ако се касае за храна и хранителни продукти, рисковете са прекалено големи. Последствията за здравето са сериозни и вероятно необратими. Давам пример с Америка, където хората с наднормено тегло са изключително много. Това е страна, в която от години се използва ГМО за храна. Всички са дебели и с много болести.
Мисля, че особено при деца и млади хора, употребата на генномодифицирани храни е недопустима!
- Каква е правилната посока?
- За мен, моето семейство, работния ми екип, както и за все по-голяма група хора, посоката е ясно избрана - начин на хранене близо до природата. Лично аз го правя от години. Ефектът е страхотен. Чувствам се здрав, спокоен, без високо кръвно. Бързо се възстановявам от физически и психически натоварвания. Мисля, че много хора могат да си позволят това. Според мен медиите също трябва да се включат в пропагандирането на здравословен начин на живот. Хората трябва да са информирани, за да направят своя избор. - Какво е положението с биопродуктите на българския пазар?
- За съжаление видовото разнообразие на българския пазар е ограничено. Като традиционни биопроизводители ние предлагаме пресни краставици, домати, пипер. Помагаме и с внос на основни продукти като био-картофи, биоморкови, биолук и др. Има нещо много важно, което хората трябва да знаят. Кореноплодният зеленчук задържа най-много пестициди при нормалното химическо производство. Картофът например съставлява 30 % от необходимата за организма доза зеленчуци за организма. Заедно с моркова се използва за захранване на бебетата. Затова е много важно дали тези зеленчуци са биологични.
Продуктите, които са с нашата марка, са изключително добре подбрани и ние заставаме зад тях с цялата си БИОграфия, каквото е и мотото на фирмата. Нашите зеленчуци са от сериозни производители с традиции в това производство и гаранции за качество. Достъпни са в търговските вериги и осигуряват добра основа за здравословно хранене, особено на децата ни.
Твърдо вярвам в разума и интелекта на българина и в това, че хората у нас ще направят правилния избор по отношение на храната си.
