SZ_FEN написа:
1. Питах го. Той каза, че според договорите, които сме подписали, не могат да се променят правилата за изборите за евродепутати една година преди самите избори, а нашите са направили това (според него). Той има постоянен адрес в София, но очевидно няма действащ адрес в БГ или друга държава от ЕС (не знам разликата каква е).
Моето лично обяснение, че хората около него (инициативния комитет) не са си свършили работата, но това е моя спекулация.
Аз се включих и докарах хората си при него някъде около 13-14 Април.
2. Националната сигурност е една от 2-те най-основни точки в платформата на Алексиев (другата е енергийната независимост) поради което гой награби РБ за Касим Дал.
Меко казано не си прав за отношението му към РБ. Няма телевизионно интервю в което той да не казва, че сегашното управление е най-пагубното такова в историята на България и че ГЕРБ също провеждат кремълска политика.
3. За 25 (почти) години постиженията на СДС/ОДС/РБ не са никак впечатляващи.
- Много от старите хора са пак в играта, а някои от новите са просто скандални.
- Много от хората, които преди гласуваха за дясното не са нито починали, нито емигрирали, а просто престанаха да гласуват. Очевидно платформата и действията на СДС/ОДС/РБ не отговарят на техните цели, нужди и разбирания в момента, а това е голям проблем в политиката.
- СДС/ОДС/РБ превърна дясното в обикновен клуб по антикомунизъм и нищо повече. В неговата идеология липсват точно идеите за патриотизма и защитата на националната сигурност, като не само, че тези неща липсваха, но и бяха "предоставени за ползване" на креатурите на ДС (двоен грях!).
- Аз лично мисля, че всички тези приказки, че РБ притежава най-добрите експерти, най-умните политици са абсолютен мит. Виждал съм някои от тях в действие, комуникирал съм с други, а трети ги познавам лично (не ти казвам това за да те убеждавам да мислиш като мен). За мен по-правилно е, че РБ притежава някои от най-добрите специалисти.
Само едно допълнение. Виждам, че тук се шири убеждението, че лидерите на РБ били толкова успели, че нямали нужда да участват в политиката. Един бърз и повърхностен поглед върху биографията на Алекс Алексиев би трябва да даде отговор на въпроса дали той изпитва материална нужда да бъде в БГ политика.
1. Както и преди казах - това, да не знаеш какъв точно ти е адреса на местоживеене, или да не знаеш основен закон, по който ще се кандидатираш е много наивно и аз няма как да го приема, още повече за човек от такъв клас. Има някаква друга причина, и разбирането й би могло да хвърли повече светлина върху причините за кандидатирането му за евродепутат. Първото ми усещане и аналогия е мадридското плашило и досега не съм чул нищо, което да ме отърве от нея.
2. За отношението му към РБ фактите говорят сами - той има един довод, при това силно нефелен, но набляга най-много на него. Касим дал далеч не е някакъв сериозен фактор в РБ, нито съм го виждал на някакво събиране от месеци. Политиката на РБ към Ердоган е напълно ясна според мен и мнението на Дал, Взел или някой подобен не е от значение. В този смисъл, нападката е повече от неочаквана.
3. РБ има 50 човека граждански съвет и по няколко във всяка една от съставляващите го партии. Това прави около 70 човека хора на ръководно ниво, които определят курса на тази политическа сила. От тях точно 3ма са били някога в предишно управление. Като процент минава някъде под статистическата грешка, затова и тази тема е по-скоро опорна точка, но не и реален аргумент. Междувременно, темата антикомунизъм отдавна не е на дневен ред в РБ, и по-скоро никога не е била. Далеч си, и това обяснява предполагам, но към момента РБ е единствената политическа сила, която говори за европолитики и защитата на българския интерес през европейския. Защото е лесно да си говорим за всевъзможни други теми, но те са част от политиката, която се прокарва чрез парламент и правителство, а не чрез ЕП. Изобщо не мога да приема твърдението за капуслиране около антикомунизъм - бих го приел за ДСБ, но не и за РБ.
И последно - приказките за експертите ги твърдя напълно убедено, с повторната уговорка, че говорим единствено за политически ангажирани. Ясно е, че и в страната и извън нея има много читави хора, с много умения, знания и възможности, но за добро или зло, те не искат да са в политиката. От наличните ни партии и техните кадри, екипът на РБ е епохи напред. Но пък са критично зле в ПРа.
Колкото до биографията на Алекс и аналогията с нуждата от участие в политика (това е мое изказване) - вероятно е така, и нямам никакви съмнения в обратното. Но ще ти дам едно наум - един човек може да бъде притиснат, независимо кой е той, какво работи, какво печели и тн. Алекси (слагам го чисто хипотетично, не твърдя, че това е случая) може да и милиардер с 20 нобелови награди и пак да бъде накаран да прави, говори и действа нещо, изгодно на някого. Цяла политическа сила обаче е адски трудно да бъде убедена да направи нещо подобно, освен ако не е създадена за тази цел. Затова и аз принципно мразя всеки един мажоритарен елемент в изборите. Ако Алекс се беше класирал и получи доверието на 3 млн българи какво става? Ще влезе и ще се клонира на 17 места? А къде са му екипите, кой ще го съветва за различни политики? Кой ще е гарант за провежданите от него политики?
ПП Това бих го твърдял, ако ще и Костов да е мажоритарен кандидат.