STALKER написа:
Аз фалирам и 30 души са без работа, а Минета Райкова си сменя силиконовите импланти. Разбираш ли сега?
Е не е точно така. Не е лесно Минета да си купи цици с тия пари.
Тези програми са разделени на оси и приоритети, като по всяка ос/приоритет има конкретни бенефициенти, които могат да кандидатстват. Т.е. краставичаря няма как да се конкурира с Митю Пайньера, Минета и т.н сган.
Книжата са по образец и като кандидатстваш, правиш точна финансова рамка на проекта с точен бюджет и обяснение за всеки лев който искаш.
Не кандидатстваш, просто за да ти дадат 1 милион лева и да правиш после каквото искаш с него, а описваш, че искаш 10 камери, 3 ПТС-а, внедряване на едикакъв си софтуер и т.н.
Доколкото слушах и четох, по тая ос първо си купуваш нещата и после ти възстановяват съответната част. Като дойде време за плащане, се попълват десетки документи, прилагат се всички договори и фактури и по този начин се оправдават разходите. Управляващия орган в България одитира разходите, прави проверки на място и ако всичко е ОК и съответства на проекта - дава парите. После проекта ходи в европейския управляващ орган, който ако намери нередности в работата на нашия си иска парите обратно. ОЛАФ също душат и проверяват повечето проекти.
Аз по тази програма не съм бачкал, но имам опит по проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води по ОП "Околна среда" и съм писал проект, който спечели финансиране по ОП "Административен капацитет" и се осъществява в момента без мое участие, щото се махнах от съответното място.
Бумащината е най-тежката с която съм се сблъсквал, има сериозен контрол и не мисля, че е лесно Минета да спечели проект с план да си купи 10 камери, а вместо това с парите да си купи нови цици и апартамент.
Това разбира се съвсем не означава, че няма врътки и измами с тия пари. Много ясно че има, както го има и момента, че печелят предимно точните хора или поне хората чиито проект е написан от точния консултант.
Първоначалната реакция тук беше, че парите ги дава Европа и тия дето мрънкат са идиоти. После май са оказа, че парите са от Европа, ма ги раздава мин. на икономиката. Сега казвате, че вероятно Пайнера е написал най-добрия проект. Ти като юрист знаеш, че колкото и да са ясни критериите в тези конкурси, ако има воля от отговорните фактори да спечелят определени фирми, винаги има начин това да се случи . А пък по една случайност, този Пайнера и голяма част от останалите късметлии, не крият симпатиите си към ГЕРБ. От Брюксел разпоредили проверка, ще видим кой крив, кой прав. Или поне се надявам най-сетне да видим