forum.levski.com

Форум на привържениците на ФК ЛЕВСКИ
Дата и час: Нед Сеп 07, 2025 12:32 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 23198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558 ... 774  Следваща

Харесва ли ви новото правителство
ПО-СКОРО ДА 65%  65%  [ 87 ]
ПО-СКОРО НЕ 35%  35%  [ 46 ]
Общо гласове : 133
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 1:49 pm 
Аватар

Brannik написа:
Само производителят на даден реактор може да издаде лиценз за удължаване на живота му, в случая Атомстройекспорт, ака руснаците :wink:

А сметката на Костов е силно завишена въображаема цена на Белене делено на днешната цена, на която продава Козлодуй (регулирана, държана изкуствено ниска, за да компенсира скъпите ВЕИ и на Костов американската Марица). Освен това тая цена ще се движи единствено нагоре. В момента Козлодуй продава на 40лв, Белене ще продава на 40-45 евро, като пазарната цена ще се движи нагоре в по-нататъшни периоди. Освен това той взима базова цена от 22 милиарда лева, когато реалната е между 16 и 18 в зависимост колко ще се забави проекта. А сега пак си помисли дали не манипулира здраво, защото не вярвам да го прави от незнание? Белене ще се изплати за между 13 и 15 години. Между другото американската марица на Костов продава на 170лв с дългосрочен договор за задължително изкупуване и той е последният човек, който има право да взима отношение по теми свързани с енергетиката.

Чакай сега, нали новата АЕЦ се прави с идеята, че токът от нея ще е супер евтин и навсякъде Станишев и Р.Овч. дават за пример Козлудуй? Ако цената ще е 2-3 пъти по-висока, то какъв ни е интереса? И кой идиот ще се навие да ни купува тока?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 1:56 pm 
Аватар

Тока пак може да се продава евтино навън както сега, а на вътрешния пазар да има яко, целия, вътрИ, сух :roll:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 2:03 pm 
Аватар

Както ви казах искат да набутат да се прави 7ми реактор, който ще излезне колкото цялата Белене. Както правилно са отбелязали и от Капитал никой не е излезнал да каже колко ще струва и никой не отбелязва вакта, че този реактор ше започне от минус 5 милиарда. А тази "толкова скъпа" съпътваща инфраструктура е всичко на всичко 300 милиона, което е нищо като процент от общата цена и влиза в тази цена. По-притеснителното е, че блика от некомпетентност от това правителство, всеки говори за неща, от които не разбира и в резултат имаме промени на мненията през 5 минути.

Проданов, ти продължаваш да си делиш на печалбата на Козлодуй, а? И да не отчиташ, че Козлодуй е стара централа и харчи супер много за модернизации и поддържане на дейността? Белене ще е нова централа, много по-ефективна и първите 20-30 години с почти никакви разходи за модернизации, Освен това първоначално ще продава на двойна цена в сравнение с Козлодуй, а натам и на повече тъй като пазарната цена ше расте, както казах вече. Ти си единствения човек в света заедно с Костов, които можете да изкарате, че една атомна централа ще се изплаща 130 години и най-евтиния такъв проект в света може да го изкарате също така и единствения губещ :strkstrk А марицата на Костов е Марица-изток 1, за якоято той подписа договор с американците.

Седем едно, токът ще е по-скъп от Козлодуй, но доста по-евтин от повечето други централи. За пример пак ще дам Марица изток 1 с нейните 170лв, тройката мисля продава на 140, ВЕИ-тата са между 150 и 400 и тн, а Белене ще продава на 90.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 2:11 pm 
Аватар

Колко се харчи за модернизация на Козлодуй?
ПП> И лицензите ги дава АЯР

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 2:16 pm 
Аватар

Преди 12- 13 години се е направила основна модернизация за 1 милиард и някои са предричали фалит, но Козлодуй си я е изплатила и пак е на печалба. Иначе през някакви периоди се харчат различни суми - от няколко милиона, през няколко десетки милиона та до няколко стотици при по-основни модернизации. Но тъй като освен, че е стара е и по-старо поколение експлотационните и разходи са доста по-високи от тези на Белене.

АЯР не дава лицензи от въздуха, а се допитва до производителя.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 2:17 pm 
Аватар

Жори, успокой се бе, на лятоска ще ти размразят проекта, само да се върнат на власт :strkstrk

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 2:19 pm 
Аватар

Липсата на редовен онанизъм до какво води :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 2:25 pm 
Аватар

Вие двамата стига сте срали в темата :slap :bann3

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 2:25 pm 
Аватар

Хахаха Боби, тва не е мой проект и нямам общо с него. Просто се дразня как искат да набият да се прави седми на цената на Белене и как манипулират общественото мнение. Много хора, сред които си и ти, не разбират, че това не е партиен вот. Представил съм неоспорими факти, никой не ми опонира с други такива, но повечето пак са готови да гласуват не за Белене и така да за седми само защото Костов бил казал така, колкото и да са му малоумни обясненията по темата, което говори че явно е лично заинтересован по някакъв начин. Иначе БСП ако вземат властта ще го размразят, но искат да го правят изцяло държавен, а това е гаранция за корупция, тоест и това не е добър вариант. Единствения добър вариант е с частно участие, като държавата да държи златната акция. Те пропуснаха златен шанс да започнат строежа на още по-ниска цена, така че не са по-добри от герб, а са същите малоумници.

Терзо, нема такива липси, да живее dojki.com :strkstrk

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 2:31 pm 
Аватар

Brannik, лично на мен не ми се вярва, че разходите по подръжката ще са много по-големи от тези на Белене. На практика в Козлодуй през няколко години спират реакторите и им правят годишни ремонти, подменят се кабели, предполагам, че се прави и калибрация на уреди, тестване на системи. Тези неща ще си ги има и в Белене. Реално по реактора не знам какво може да се пипне.

Иначе съм съгласен с теб, че е глупаво да се прави 7-ми реактор в Козлодуй, при условие, че е направено толкова много в Белене.
На мен лично не ми е ясно наистина ли имаме нужда от още една такава мощност и какво ще я правим енергията произведена от Белене. Там нещата са доста мътни :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 2:42 pm 
Аватар

Имаме, защото ТЕЦ-овете ни са на по 1000 години и предстои спиране, освен това ще става все по-скъпа енергията от тях заради квотите. Освен това в един момент ше спре и Козлодуй и какво правиме тогава без базови мощности? ВЕИ? Само дет те са непостоянен източник, скъп и неефективни и не могат без базови мощности. Или пък водните централи с 2400 часа годишно полезно действие? Пак не може без базови мощности. Всички виждат необходимостта от нови мощности и в момента борбата е между Белене и 7ми на Козлодуй, това е. Въпросът е дали ще постъпиме малоумно наистина да се откажем от Белене и да плащаме пари на вятъра компенсации на Русия или ще си завършим вече напредналия проект. Освен това в целия регион има глад за енергия и този глад ще расте много - по-добре да сме износители, отколкото вносители.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 2:45 pm 
Аватар

Като не е партиен вота, защо всяка втора дума тук е Костов, бб, станишев :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 2:48 pm 
Аватар

Защото бб и станишев го инициираха тоя малоумен референдум, а костов взе страна след като е последния, който има моралното право по точно този въпрос.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 2:50 pm 
Аватар

Аз лично досега не съм видял следните неща:
1. Цената на Белене
2. Цената на 7ми блок в Козлудуй
3. Инвеститор
Без тези 3 неща е АБСОЛЮТНО невъзможно да се вземе информирано решение и заради това на референдума ще нарисувам един много дебел и голям кур на бюлетината. И тези десетки милиони, които ще бъдат изхарчени за този малоумен референдум трябва да бъдат търсени от СерГей и гнусните комуняги, а не както някой написа, че бил референдума на Бойко. Пожарникаря е тъпанар безспорен, но в случая изпълнява написаното в конституцията. Не знам Станишев как е събрал 500 000 подписа, но силно подозирам, че на този референдум гласувалите ще са по-малко.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 2:54 pm 
Аватар

То по тая логика никой няма морално право да говори за нищо :lol: Всеки политик, който е бил на власт е осирал по нещо или няколко неща. Мен ми е интересно, откъде си сигурен колко точно ще струва белене, че нямало да бъде 22, а 16 млрд. И откъде си сигурен, че ще се затворят "ТЕЦовете", при положение че слагаш в един знаменател мощности, които не са пипани от години и мощности, които са лъснати като бебешко дупе? И как по дяволите реши, че щяло да има 10000 работни места :ohmygod Нещата на практика и на хартийка изглеждат по различен начин...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 2:59 pm 
Аватар

На мен също ми е интересно от къде ще се намерят хора да работят в Белене :roll:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 3:03 pm 
Аватар

127434, Россия, Москва, Дмитровское шоссе, д. 2.
:smt115

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 3:03 pm 
Аватар

Продължавам да твърдя убедено, че референдум по подобен въпрос е възможно най-малоумното нещо, което можеха да измислят, и открито призовавам да НЕ СЕ гласува на референдума и той да бъде провален. Под "да не се гласува" да се чете - изобщо не ходете до урните, а не да гласувате с недействителни бюлетини с курове.....

С ЛЕВСКИ И ЩЕ УМРА

www.bgblood.org
facebook: БОДК / BOVBD

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 3:07 pm 
Аватар

Бе я кажете какви са ви очакванията за бройката гласували, че да заложим и да изкараме някой лев, другото са глупости :bigok

Избирателна активност на референдума код коефициент
под 500 000 гласоподаватели 1104 8.00
500 001 - 1 500 000 гласоподаватели 1105 2.30
1 500 001 - 2 500 000 гласоподаватели 1106 1.90
2 500 001 - 3 500 000 гласоподаватели 1107 3.75
3 500 001 - 4 500 000 гласоподаватели 1108 6.00
над 4 500 000 гласоподаватели 1109 12.00

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 3:09 pm 
Аватар

Аз, за съжаление, имам силното подозрение, че малоумното стадо ще иде и ще гласува, което значи минимум 2 милиона гласа.... :?

С ЛЕВСКИ И ЩЕ УМРА

www.bgblood.org
facebook: БОДК / BOVBD

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 3:10 pm 
Аватар

Мен ми е интересно дали ще има мангали на опашки да гласуват и за какво :lol: :lol: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 3:12 pm 
Аватар

Killmister написа:
Мен ми е интересно дали ще има мангали на опашки да гласуват и за какво :lol: :lol: :lol:

Ако беше референдум за Надин се включваха задължително :smt005

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 3:33 pm 
Аватар

Brannik написа:
Проданов, ти продължаваш да си делиш на печалбата на Козлодуй, а? И да не отчиташ, че Козлодуй е стара централа и харчи супер много за модернизации и поддържане на дейността? Белене ще е нова централа, много по-ефективна и първите 20-30 години с почти никакви разходи за модернизации, Освен това първоначално ще продава на двойна цена в сравнение с Козлодуй, а натам и на повече тъй като пазарната цена ше расте, както казах вече. Ти си единствения човек в света заедно с Костов, които можете да изкарате, че една атомна централа ще се изплаща 130 години и най-евтиния такъв проект в света може да го изкарате също така и единствения губещ :strkstrk А марицата на Костов е Марица-изток 1, за якоято той подписа договор с американците.

А кво правим с разходите по кредата за първоначалната инвестиция, че гледам ги изпусна от коментара?
И как точно ще убедиш сърбите, че ще им продаваш на двойна цена?

ПП Костов подписа договора с хАмериканците за приватизацията. Договора за цените от Марицата го подписа царчока. Нема как да не го знаеш тоя факт.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 4:19 pm 
Аватар

Проданов, спирам да ти отговарям, защото си същият като чорбарите - опровергавам и ти отговарям на всякакви възможни твърдения и въпроси, а ти си замълчаваш и продължаваш с някакви тъпи въпроси от типа на "ама гледам тва го изпусна, а?", "а сега какво ще кажеш, а?".. тоест си в същата светлина като за инфраструктурата, държиш се като дървен философ и задължително контра без някакви сериозни аргументи. Като малките деца си. Пиша ти го за последен път: твърдата цена на Белене беше 4 милиарда евро, но малоумника Станишев не подписа твърда цена и сега с толкова години забавяне тя е ескалирала до 6 милиарда, останалите 2 милиарда включват разходи по кредитиране, инфраструктура, зареждане и всички неща, за които питаш. И общо стават 8 милиарда евро. Ако искаш си ги дели на печалбата на Козлодуй като Костов и я изплащай 130 години, не ме вълнуват несериозни изказвания. И ми кажи как точно 45 евро няма да е пазарна цена, че да трябва да убеждаваме сърбите или който и да било в нещо, особено след 8 години като стане проектът?

Килмистър, сигурен съм, защото съм работил в енергийния сектор и по-конкретно и по Белене също и затова ги знам тия неща и ме е яд, че не са изкарани публично, явно е с някаква цел. Може би не съм се изразил правилно за ТЕЦ-овете - първо ще се затворят немодернизираните, а модернизираните въпреки че са модернизирани са много стари и не след дълго и те ще бъдат затворени, просто си имат експлотационен живот. А въпросът ти е токъде ще се намерят 8-10 000 строители за площадката ли? :smt017

Седем едно:

1. 16 милиарда лева
2. Точна цена не се знае, знае се само, че се заебават 2-3 милиарда вече вложени и минимум 2 компенсации за Русия плюс започване на проект отначало, овоси, мовоси и тн целият път, който Белене е извървял дотук ще трябва да се извърви наново и да се похарчат тия пари още веднъж наново. Тоест тоя седми реактор започва минус всичките тия милиарди разходи и накрая ще излезне златен - колкото цялата Белене. Белене е в много напреднала фаза и искат да го спрат, да върнат всичко 10 години назад и да си крадат покрай седми реактор както покрай Белене още 10 години.
3. Има инвеститор от една година вече, който в момента изчаква да види какво ще стане на референдума.

Тези горните неща, плюс всичките положителни ефекти за цялата икономика и то точно по време на кризата мисля показват, че единствения нормален глас за този референдум би бил да. Като оставим настрана, че на първо място такъв референдум въобще не трябваше да има де и е малоумно да се харчат толкова пари за такова нещо.

Общо взето финансирането е структурирано така, че разходите по проекта да са по 600 милиона на година за 15 години с година и половина гратисен период.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 4:29 pm 
Аватар

въпросът е от къде ще се намери квалифициран персона да работи в Белене :bigok

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 4:32 pm 
Аватар

Ако приемем, че този проект е чисто енергиен, аз не разбирам защо не го реализираме в партньорство с румънците? Нали и те имат намерение да строят още една централа. Няма ли да е от взаимен интерес да се изгради една обща, като по този начин се гарантира по-голям пазар за произведеното електричество и се избегне рискът от взаимната конкуренция? Освен това ми се струва, че ако две държави застанат за този проект, частен известитор ще се намери доста по-лесно, а и взаимния контрол би могъл да редуцира корупцията. Доколкото знам, Хърватия и Словения са изградили на този принцип АЕЦ Кръшко, а хърватите имат план да строят мощност и съвместно с Албания на Шкодренското езеро

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 4:50 pm 
Аватар

Не знам Браннико за аргументите - аз пиша цифри, а ти казваш, че нещо ще се промени, някоя цена ще се вдигне и твърдиш, че в две съседни централи ще има разлика в печалбата над 10 пъти. Твърдиш, че сърбите ще купуват и на двойно по-голяма цена, щото тя е пазарна, тогава въпросът неизбежно е - а що след като двойната цена е пазарна, продаваме на половина от нея в момента? Няма логика.

Колкото до инфраструктурната, може и да съм дървен философ - затова предложих конкретен бас по темата, на който досега само Инчето се е хванала. Можеш да се присъединиш и ти - след като е само дървена философия, няма риск :wink:

Досега все още нямаш сметка, която доказва нещо различно, изкриви сроковете на Козлодуй и нямаш никаква конкретика.

Колкото до инвеститора - какво значи чака да види референдума? Какъв резултат от референдума му трябва? Ако референдума е с 5млн гласа и всички са ЗА, това какво означава? А ако са не? Несериозна позиция.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 5:49 pm 
Аватар

Не знам как се опитвате да правите сметки за печалби и проценти в 20-30 г. перспектива. Светът толкова динамично се развива, че ми се струва ужасно трудно вече нещо да се планира и за 10 г. в перспектива, особено пък от страна като България, която зависи от всички, а от нея нищо не зависи. Поствете се на някой, който търгва да ги прави тези сметки през 1987 г. 89 г. - рухва системата; 97 - хиперинфлация и финансов колапс; 2008 г. световна финансова криза. Някой би ли се обзаложил, че следващите 25 г. ще се достатъчно скучни и лишени от секви драматични промени, за да смятате печалби и цена на ток.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 6:13 pm 
Аватар

В Жоро винаги има нещо много симпатично когато с някакъв ебати ентусиазма започне да защитава дадена теза.А още по-голям ташак ми е,че в тоя форум се вдига по-голям шум за Белене,отколкото шума от специалисти ,при това те трябва да са от няколко отрасъла-енергетици,икономисти,геолози.И след като тия дебати са съвсем недостатъчни и тъй като аз се чувствам абсолютно незапознат с материята и не искам да получавам информация от неопитни специалисти,аз отново заявявам,че няма да гласувам на референдума

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пон Яну 14, 2013 6:16 pm 
Аватар

Ivan63 написа:
В Жоро винаги има нещо много симпатично когато с някакъв ебати ентусиазма започне да защитава дадена теза.А още по-голям ташак ми е,че в тоя форум се вдига по-голям шум за Белене,отколкото шума от специалисти ,при това те трябва да са от няколко отрасъла-енергетици,икономисти,геолози.И след като тия дебати са съвсем недостатъчни и тъй като аз се чувствам абсолютно незапознат с материята и не искам да получавам информация от неопитни специалисти,аз отново заявявам,че няма да гласувам на референдума

:smt023 Абсолютно точно мнение, покриващо се с моето!

Бойкот на този референдум!!!

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 23198 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 552, 553, 554, 555, 556, 557, 558 ... 774  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]