ДипломатО написа:
понякога звучи изсилено и комично, като на Браника разбирането от енергетика примерно.
Абе ти нещо много си си повярвал май, а!? Нарочно не ти отговарях точно защото на мен ми звучат твоите разбирания за енергетика малоумни, както си повзоли да раздаваш квалификации. Всичко, което пишеш последните страници ми звучи хем комично, хем тъпо поради простата причина, че раздаваш квалификации на хора, с които се познаваш най-малкото. Змея може да е всякакъв, имали сме пререкания с него, но не сме се обиждали и раздавали такива лични квалификации и от тази гледна точка напъните ти да се изкараш по някакъв начин прав чрез обиди изглеждат "изсилени и комични", леко само да не се наакаш. Със сигурност разбиранията и познанията ми за енергетиката са многократно по-големи от твоите, затова ако обичаш си гледай ит бранша и не си споделяй некомпетентното мнение за енергетика, икономика или финанси, защото е очевидно, че не са ти силни области.
Пример за малоумие:
ДипломатО написа:
А да. Забравих верно че се споменава затварянето на ТЕЦове.

И к'во 1800 места у Белене за сметка на 5000 други

ГоУем бонус.
Как да ти го напиша по-ясно, че част от тези ТЕЦ-ове или на част от техните мощности просто им изтича експлотационния живот и предстои да бъдат затворени в следващите 10-15 години? Тук някой ме репликира за тях, че нямало такова нещо, но Бобов дол и Русе си отиват със сигурност, част от Варна не работи и в момента - това са мега стари централи и е просто икономически неизгодно да се правят чак такива инвестиции, а американските марици продават на ебати цената и те са една от причините Козлодуй да се задължава да продава на супер ниска цена. Няма връзка между АЕЦ Белене и затварянето на ТЕЦ-ове. Вдяваш ли, че и Козлодуй затваря след 15 години? Как по-ясно да ти го обясня, че положителните неща за икономиката ни далеч не се изразяват само в тези 1800 работни места както ти плоско си заключил, а в изливането на милиарди в реалната икономика точно по време на криза, участитето на стотици български фирми в изграждането на тая централа в продължение на 10 години и в разкриването само на самата строителна площадка на 8-10 000 работни места по време на строежа плюс че тая централа после ще плаща данъци, ще има и чиста печалба за държавата ако си запази някаква част там (със сигурност има едни минимум 5% заради лицензи и тн, които само държавата притежава"), както и най-важното - ще има предвидими и сигурни доставки на електричество на сравнително ниска цена, което винаги е положителен знак и за чуждите инвеститори и за икономиката ни като цяло - тази централа би била предпоставка за стабилен икономически растеж.
Другия вариант е, както ти мъдро предлагаш, да се откажем от Белене, в същия този момент да заебем вече 3 милиарда вложени в проекта, да платим компенсации на Русия още 2-3 милиарда и да си построим 7ми блок в Козлодуй на цената на двата в Белене. Гениално.
И вземи си мери приказките, защото ми е неприятно да пиша с някакъв такъв тон на човек, който познавам.