Знаеш как е ..., по принцип на човек, който твърди, че на България и трябвало само земеделие и селко стопанство и че така щяла да се оправи не би трябвало въобще да си правя труда да отговарям, защото е очевидно, че нищо не разбира от икономика и държавно развитие, но айде.. И в този си пост говориш глупости и проявяваш късогледство. Та, за ВЕЦ-овете - в България няма условия да се развиват ВЕЦ-ове, в огромната си част са със супер смешни мощности, защото нямаме големи реки, а тези дет стават за нещо са по язовирите, но там няма накъде да се развива повече. Относно "Белене" - да кажем, че не е държавна, а частна - какви пари по-точно ще набие България при това положение? Като даже и ще спести 2 милиарда неустойки към Русия. "Белене" като частен проект как по-точно ще попречи на икономиката ни? Отделно от това - наясно ли си, че след няколко години предстои затваряне на ТЕЦ-ове? Наясно ли си, че като излезнем от кризата средния ни икономически растеж трябва да е 5-6% годишно и следователно и електропотреблението ще се вдига? Наясно ли си как се формира енергийният микс и крайната цена за потребителите, кои централи на колко произвеждат, "Белене" на колко ще произвежда и това как ще се отразява на цената в бъдеще? Наясно ли си, че на Балканите и в момента има недостиг на енергия? И като човек, който се е занимавал доста с този проект и все още получаващ инфо за него да кажа, че има западни компании-търговци на енергия на борсата, които са готови отсега да сключат договори да изкупуват цялата произведена от "Белене" енергия, особено на фона на това, че Германия се отказва от АЕЦ-те. Енергетиката е гръбнакът на икономиката на една държава, а в енергетиката трябва да се гледа в средносрочен и дългосрочен план, тоест 20-50 години напред. Можете да потърсите докладите на Световната банка за нашия регион и предвижданията за бъдещето потребление и недостиг на електроенергия. От нас си зависи дали искаме да се развиваме икономически като положим основата и си осигурим енергийната независимост за 60-70 години напред или ще сме бананова република без никакво производство с висока добавена стойност и нация от продавачки и касиерки. Гледайте по-далеч от носа си и близките 20 години например. И между другото ако беше толкова икономически неизгоден проект нямаше да се появи толкова сериозен инвеститор като Квантум Груп. Точно и затова се надявам да се появи поне капка разум и да има колкото се може по.голямо държавно участие в този проект, защото ми писна масовото изтичане на капитали извън границите на страната ни - така няма развитие. И все пак дори като частен проект пак е много по-добре с "Белене" отколкото без.
Бай Иване, уважавам те, но се поизложи с този пост - защо генерализираш и слагаш под общи знаменатели кой какво разбира и какво не, това не е ли присъщо за едни други "хора".. "другари"? Аз пък мога да кажа, че е смешно да отричаш икономическите ползи от този проект - че ако се стигне до строеж на "Белене" няма да се ангажират стотици български фирми като подизпълнители и няма да се открият хиляди работни места на площадката и при подизпълнителите (около 10 000), 950 добре платени постоянни места след това, постъпления от данъци, задържане на ниска цена на тока. Какъв по-добър икономически стимул по време на криза от това? И пак да питам - какво пречи на ДСБ този проект ако се реализира като частен? И не, при този вариант няма да има договори за задължително изкупуване, фиксирани цени и тн.. нещо срещу което от ДСБ много реват, а точно това те направиха с Мариците, които са в американски ръце - задължителни договори за изкупуване за 15 години след започване на производство на фиксирани космически цени. Лицемерно е точно те сега да реват на тая тема и да дават акъл.
Омраз, кофти е много, защото Атака са мега малоумници и би ме било гнус да дам един вид глас за тях. Идеята е ВМРО да използват Атака да влезнат в парламента, защото те имат доста оркизиран електорат и добре развита партийна мрежа, като след това да си действат самостоятелно и да си следват техните политики. Говорил съм си го с тях и с Ангел лично няколко пъти - признават, че е адски безпринципно и че може би ще доведе до някакъв обратен ефект, но пък иначе изглежда нямат шанс да влезнат в парламента, а така пък съответно нямат достатъно медийно отразяване и не им се чува гласът. Нещо като параграф 22 се получава - ни така, ни така. Друг голям проблем е, че са теглили яко заеми доколкото разбрах за миналите няколко избори и е въпрос на оцеляване. Дилемата е огромна, аз все се надявам, че няма да я направят тази безпринципна коалиция и ще отидат сами, ако пък я направят - ще го мисля до последно, но може и да си дам гласа за тях с идеята поне АНгел да влезне, защото тогава със сигурност ще стане интересно в НС.
П.С.
Василкооо, изясни ми фактите правилно, моля те?
НАЦИонал, огромно прегрешение на комунетата е, че не подписаха фиксираната цена, не започнаха проекта и така се натрупа ескалация. Както и че с натрупваните милиарди излишъци можеха да финансират държавното участие и да понаправят магистралите. И въпреки тези неща тези реактори биха били най-евтините в света в момента.
_________________ "Нека запомним и се съобразяваме и за в бъдеще с факта, че загубата в 1913 и в 1918 година за българщината е по-малка от тая в 1944 година." Иван Михайлов
|