Boyo написа:
SZ_FEN написа:
Ние имахме 20-ина, ГДР имаха 30-40-ина, Куба и Корея имат все по още 80-100-ина и т.н. Така се разрушават ракети в съветски стил. Няма да се очудя ако в Сирия все още има от въпросните ракети.
През 2001-ва (примерно) не бяхме в НАТО. Тогава Северна Корея и Куба ли бяхме?
Защо ние се разоражаваме, а съседите ни са на 16-то място в света по разходи за въоръжаване от БВП (Турция) и на 22-ро по същия показател (Гърция). Ако тук говорехме за БВП-то на Мадагаскар в това няма нищо тревожно, но и Гърция (все още) и Турция (особено) имат по-високо БВП от нас така, че си представи за каква сумичка говорим.
Не знам останалите ни съседи къде се падат спрямо нас по този показател, но ако настояваш мога да проверя за целите на тази дискусия.
Нека приемем, че казаното от теб е 100% вярно и не можем да задържим ракетите нито на практика, нито на теория. В това положение се иска нещо в замяна. Аз именно за това попитах като разрушихме съветските ракети, с кои ги заменихме (или с какво дори)? С членство в НАТО?
Това, че една държава членува в даден военен алианс в никакъв случай не снема отговорността за опазването на националната и сигурност от плещите на тези, които я управляват. Те си остават отговорни пред техните избиратели. Нашите управници щяха да закрият и държаватa ако им го бяха поискали само и само да се докопат до "келепиря" от НАТО.
Това е всичко което имах да кажа по този въпрос.
Източници , че куба и корея имат, ама не тв скат, имаш ли?
Знаеш ли какво представлява членството в нато? Знаеш ли, че всяка държава има своят принос и че ние също пращаме хора в повечето мисии? Не е като просто да са ни приели за да ни пазят - пазим се взаимно бе брат. Келепир от нато финансов няма , напротив - има разходи. Келепирът е , че най-голямата военна организация ще ни защити ако срещу нас има необоснована военна интервенция.
По всички модерни запани критерии бг армията в момента е ТВЪРДЕ ГОЛЯМА и трябва да се намали. Като разходи в процент от БВП сме над средните за ЕС нива - провери си го сам. И не ми давай за пример гърция, където фалираха заради малоумните си разходи , вкл тези за армия. Турция имат гигантска военна индустрия защото 50 години правят това, което ти не искаш да правим - безусловни партньори на щатите са.
1. Единствения източник за който аз знам са емисиите на Радио "Свободна Европа" от онова време.
2. Пиши до Кастро. Може да се окаже, че си ги е купил от "съветския магазин за ракети".
3. Ракетите бяха българска собственост много след разпада на Варшавския Пакт. България беше държана под отговорност за тях, а не Русия.
4. Такъв въпрос не се задава на федерален служител, живеещ във Вашингтон, Ди Си:
- превеждах на делегацията на СДС (1998 г.) при преговорите ни за влизане в НАТО с председателя (тогава) на сенатския комитет по въоръжаването, сенатора от Небраска Чък Хейгъл
- по покана на шефа на българското обкръжение в американския конгрес (от страната на републиканците) нар. представител Джо Уилсън, присъствах на самото гласуване в САЩ в "The House of Representatives" за приемането ни в НАТО.
5.
"Финансов Келепир" за държавата ни няма и аз никъде не съм казвал, че има. Има обаче за отделни хора свързани с управляващите (именно това ти написах вчера). Тъста ми е преподавател във Военна Академия. От него знам много "интересни" истории на тази тема. Ако много настояваш мога да споделя 1-2 с теб.
6. "По всички модерни западни критерии бг армията в момента е ТВЪРДЕ ГОЛЯМА и трябва да се намали". Ей това ми обясни какво означава. Защо едни и същи критерии трябва да се отнасят за държави с различно геополитическо положение, демографски и икономически показатели? Изхождайки от твоята логика в момента България има армия да се противопостави на Турция и Гърция (примерно). Аз пък с моите наведени критерии ще ти кажа, че в момента Косово може да ни разгъзи при малко по-добро снаряжение, камо ли Турция.
7. Когато БВП-то ти е относително ниско и най-скромната сума инвестирана за закупуването на модерно снаряжение и поддържане на армия ще възлезе на относително голям дял от него. Аз нали за това вчера ти дадох примера с Мадагаскар за да не пишеш такива мъдрости?!?!?!
8.
Никъде не съм ти казвал да следваме фискалната политика на Гърция. Казах ти, че ние уж трябва да се разоръжаваме, а пък съседите ни правят точно обратното. Защо е така? Нали имаше там някакви вездесъщи стандарти за размер на армията?
9. Къде съм израрил личното си мнение относно взаимоотношенията ни със САЩ?
10. Турция не прави безпрекословно това което САЩ казва, особено откакто Ердоган е на власт.
Ние правим безпрекословно това което САЩ казва, така че не виждам смисъл в този ти коментар.